Kanapei sa humusom i Karmeladom!
Kanapei sa humusom i Karmeladom!
Ako ne volite kupovni humus, zaigrajte se ukusima i pripremite domaći.
Potopite leblebije u malo posoljenu vodu i ostavite ih preko noći. Sutradan, ukoliko su mekane stavite ih u blender, dodajte malo vode od kuvanja par kašika tahini paste, so, biber, sitno naseckan beli luk, maslinovo ulje i sve to izbledirajte dok se ne dobije glatka krema.
Humus možete razdvojiti i u par pasuda pa svaki dodatno začiniti ukusima po želji – bundevinim semenkama i uljem, tucanom ljutom paprikom ili sa tartufima.
Gotov humus sipajte u teglice i odložite u frižider.
Servirajte ga na prepečenom hlebu ili integralnim pločicama, sa Karmeladom i suhomesnatim dodacima po želji!
Domaća pašteta & Karmelda
Pašteta i karmelada – savršena kombinacija. Za pripremu paštete potrebno je da izdinstate 1kg pileće džigerice sa pola kg luka i 3 veće šargarepe. Postepeno podlivajte sa 2dl crvenog vina, i malo mlake vode. Sve to začinite sa morskom solju, šarenim biberom, crvenom mlevenom paprikom, malo čili papricice, svežim ili sušenim persunom, majčinom dušicom i 5 – 6 cenova belog luka. Kada se sve to izdinsta potrebno je izblendirati džigericu i u smesu dodati 2 – 3 kašike senfa i 100 grama putera – dobro promešati. Paštetu sipajte u staklene teglice i ostavite da se prohladi. Možete ih i zamrznuti ukoliko vam ne treba cela količina. Pastetu servirajte na raznim vrstama prepečenog hleba sa sirom po ukusu ili u sendvičima, naravno obavezno sa Karmeladom!
Prijatno!
Obrok salata sa biftekom i Karmeladom
Obrok salata sa biftekom, brusnicama, orasima, parmezanom i Karmeladom: u većoj činiji pomešati više vrsta zelene salate, rukolu i svež spanać, začiniti maslinovim uljem, aćeto kremom i morskom soli, dobro izmešati. Preporuka je servirati na plitke tanjire i od gore staviti listiće pečenog bifteka na puteru, posuti orasima, brusnicama, listićima parmezana i na vrhu dodati jednu supena kašiku Karmelade od cimeta i meda. Prijatno!
Karmeladine lovačke šnicle
Teleće ili juneće snicle izlupati, posoliti i poboberiti, zatim ispeći sa obe strane da porumene. Poređati ih u dublji tiganj i naliti crvenim vinom, staviti 5-6 supenih kašika Karmelade, 100gr suvih šljiva, 50 gr suvih kajsija, 5- 6 čenova belog luka. Na tihoj vatri krčkati dok meso ne bude skroz mekano, servirati uz pire krompir ili rižu. Prijanto!